03 September 2007

5 siledat kivi (pähkel 2)

Jätkame pähklimurdmisseeriaga ning jätkame sarnasel teemal nagu Craig eelmises postituses. Nimelt, kivid. Tema rääkis kandilistest ehituskividest, meie aga räägime täna siledates lingukividest. Täpsemalt, 5-st siledast kivist.

Nagu te teate, on Saamueli raamatud kirjutanud Saamuel ja tõenäoliselt kaks meest veel. (Saamuel ise sureb I osas ära). I osa keskel tuleb lavale peategelane, karjane Taavet. Ta on pärit paljulapselisest perekonnast.

Pähkliküsimus aga pärineb ühest tuntuimast eluseigast, mida esitatud nii ooperites kui telgimuusikalides. Väikene karjane vs Koljat (1. Saamueli 17), kuhu on kirjutatud: "Siis ta võttis oma kepi kätte ja valis enesele ojast viis siledat kivi ning pani need karjasepauna, mis oli tal lingukivikotiks; tal oli ling käes ja ta astus vilistile (Koljatile) vastu."

Miks võttis Taavet just 5 kivi?

On mõistetav, miks nad pidid olema siledad, aga miks ta valis endale 5 lingukivi?

1. Harjumusest, sest selline oli koti suurus ja keskmine laskemoona arv
2. Ebausust, sest see oli ta lemmiknumber (VT-s leidub numbrifetišit palju)
3. Ei usaldanud Jumalat päris täiesti, ja jättis endale varu
4. Usaldas Jumalat nii palju, et ei teadnud, kuna ta sekkub
5. Juhuslikult... lihtsalt loo üleskirjutaja pidas seda 1) ilusaks või 2) mingil eelpool esitatud põhjusel tähendusrikkaks detailiks.
6. (Midagi muud)

Ma olen võimalikku vastust kuulnud juhtimisteooriatest. Neis on arvatud, et see väikene valik seal ojas oli varajane näide Taaveti juhtimistarkusest... Aga mida arvad sina? On see ilma tähenduseta lauselõik piiblis, või on need viis siledat kivi midagi enamat?

Pähkel kolm tuleb juba järgmisel nädalal.
Eelmine pähkel on siin!