17 April 2007

Vanapaber pole praht!


Mis on ühist igal hommikul su postkasti uputaval otsepostitusreklaamil, räbaldunud konspektidel, tühjal maisihelbe pakil, Selveri paberkotil? Õige vastus on - tegu on vanapaberiga, mida taaskasutusse suunates on meil igalühel võimalik loodust säästa.
Ma ise olen küll oma majapidamist (või Risttee kontorit) vaadates lausa hämmastuses, kui palju prahti ühe inimese elutegevus võib toota.

Kas teadsid, et:

  • Viies ümbertöötlemisele 70kg vanapaberit, säästad ühe täiskasvanud puu! Seega saame nõnda hoida põlismetsa tulevastele põlvedele
  • Paberi valmistamine vanapaberist, on mitu korda odavam kui teha seda kasvavast metsast.
  • Eestis tekib aastas 40 000 – 70 000 tonni vanapaberit, pappi ja kartongi. Nende materjalide taaskasutamine on meil paraku Lääne- ja Põhja-Euroopa maadega võrreldes mitu korda madalam.
Tartus on kevadiste tudengipäevade raames käima läinud keskkonnavõistlus Vanapaber ei ole praht! See on mõeldud kõigile hingelt maailmaparandajatele, kes leiavad ennast tarbimisühiskonna libedalt teelt (Projekti Peetrid see on just teile)!

Igatahes Risttee kogudusena otsustasime selles algatuses kaasa lüüa! Kas ei andnud Jumal meile mitte juba kuuendal päeval korralduse olla head peremehed planeedil, millel elame. Meid kõiki on kutsutud olema muutuse-agentideks seal kus elame ja käime. Seega antud võistluse juures polegi kõige tähtsam mitte võit vaid lihtsalt hea eeskuju näitamine teistele. Aga võibolla hoopis uue harjumuse ning mõttelaadi õppimine esmalt iseenda jaoks .

Hakka koguma vanapaberit: ajalehed, ajakirjad, kataloogid jms, mida võid leida nt kodu keldrist, pööningult, kolikambrist, ühikast või küsi naabritelt, sõpradelt, asutustest, koolist jne. Meil on aega kuni järgmise nädala neljapäevani, st 26.aprillini.
Kogutud vanapaberit võid hakata tooma juba sellest nädalast Risttee kontorisse (Näituse 26), kust me selle siis õigesse kohta edasi toimetame.

Mina kavatsen igatahes säästa ühe puu elu. Kas ka sina?