14 May 2007

Blogiintervjuu aasta emaga!

1. Margit Lail, te saite Aasta Emaks 2007, meie õnnesoovid teile! Olite eile oma paljulapselise perega Estonia Kontsertsaalis, saite ohtralt lilli, teile laulis ühendkoor, president kõneles ja sealt edasi veel meedia tähelepanu. Millise tähendusega on see teile?
See on minu jaoks kahe poolega küsimus... ma pigem ei taha tähelepanu ja suurt kära oma isiku ümber, see tekitab ebamugavust.
Pole kunagi midagi tehes mõelnud, et teen seda eriliselt ja silmapaistvalt. Ja sel põhjusel nõuab harjumine sellega kõigega aega ja selginemist.

Teiselt poolt vajab iga inimene tunnustust ja see minule osaks saanud tunnustus on tõesti eriline ja teeb suurt rõõmu... Igal juhul on see kõik väga ilus, paljud inimesed, kellega pole aastaid kohtunud või üldse eriti suhelnud, on mind tervitanud ja rõõmustanud koos minuga...
See kinnitab, et väga valesti tiitli üle otsustajad ei valinud.

2. Lisaks 7-lapselise perekonna emaksolemisele, olete Kanepi koguduse õpetaja. Kasvatate üheltpoolt kodu ja teisalt kogudust. Mida olete ühelt-teisele üle kandnud, millised nippe õppinud?
Perekond kindlasti on omal viisil osaline koguduse elus otseses ja kaudses võtmes. Me kogu perega elame selles rütmis, mille seab meie ette töö ja elu koguduses. Ja igasugustes koguduse tegemistes osaleme ikka perega.

Mida olen õppinud... Perelt ehk seda, et iga üksik inimene on isemoodi omaduste ja ootustega ja nii tuleb ka suuremas rühmas püüda igat inimest vastu võtta lähtuvalt tema ootustest ja vastuvõtlikkusest.

3. Meie koguduses Tartus, tuli jumalateenistuse lõppedes mu juurde 5-lapse isa Linden Viinalass. Ta ütles, et mitte ainult Eestis, vaid kogu maailmas on emaväärtuste kõrval jäetud tähelepanu alt välja isaroll. Teie kui Aasta ema ja ustav abikaasa, milline siis on ISAroll?
Mulle siiski näib, et ka isadest kõneldakse järjest enam ja väärtustatakse mehi mitte ainult töötegijatena vaid ka isadena. Avalik arvamus selles osas pisut ikka liigub positiivsuse suunas. Isadepäeval valitakse ka aasta isa.

Isa roll esiteks on kindlustunde loomine naisele, et naine julgeks emaks saada. See kindlus pole kindlasti mitte ainult materiaalne, pigem julgus võtta vastutus ja olla olemas, toetada.

4. Teie vend Erki Nool hakkas sportlaseks. Miks ei saanud teist olümpiavõitjat? Miks valisite selle tee ja koha, kus olete nüüd?
Olen mõelnud isegi, et miks.
Usun, et kui oleksin spordiga tõsiselt tegelenud, poleks saavutused sel alal tulemata jäänud. Aga ilmselt on Jumalal mind vaja sel viisil ja hea füüsiline tervis on kiriku pingelises töös hädavajalik.

5. Millise õpetussõna ütleksite järgmise põlvkonna emadele. Neile tüdrukuile, kes on alles oma teekonna alguses?
1. Ärge kiirustage elu tähtsate otsustega.
2. Kunagi ei tohi valida selle järele, mis on moes, vaid mida ütleb süda.
3. Ja alati tasub usaldada oma ema.

Suurimad tänud kõigi vastuste eest!
Õnnistust.

Loe veel:
"Aasta ema Margit Lail kasvatab lapsi usaldusega" (14.05.2007)
"Hinge kiirabi" (24.03.2007)
"Kanepi koguduse õpetaja oskab südamega kuulata"
(30.06.2001)