13 July 2007

Tahad nuga? Aga millist?

Ehk on sinulgi päris oma taskunuga - pisikese nüri tera ning kruvikeeraja ja korgitseriga. Wengeri nimeline firma on aga "taskunoanduse" viinud täiesti uuele tasemele - eks majandusseadused ütlevad, et müüa saab kõike, kui aga vähegi nõudlust on.
Välja on lastud $1,200 maksev ning 85 erinevast tööriistast koosnev taskunuga, millega saab väidetavalt teha üle 100 erineva tööoperatsiooni. Ja välja näeb ta selline...


Tore fänni kaup küll, kuid kes suudab 22cm paksust nuga mugavalt käes hoida tööülesannete täitmiseks?

Kui tihti me oma elus jõuame välja punkti kus peame tõdema, et püüdluses teha võimalikult palju ei tee me enam mitte midagi korralikult. Fookus on kaduma läinud. Ning sellest tulenevalt ka reaalne väärtus meie tegevusel. Küllap on see inimlik - näha enda ümber üha rohkem vajadusi, võimalusi ning püüda siis neile reageerida, neid täites ning kohates. Fookuse säilitamine nõuab teadlikku ja väga sihikindlalt jätkusuutlikku tegutsemist, sest elu normaalne vool viib meid vastassuunas. Fookuse ähmastumise eest pole mitte keegi kaitstud. Mina olen seda näinud küll nii kirikutes kui organisatsioonides, millest osa olen olnud. Ja muidugi ka oma isiklikus elus.

Kuidas säilitada fookust maailmas, kus on

  • nii palju võimalusi. Näiteks firmana raha teenida - kui vaadata siis äriregistris on enamuste firmade tegevusalad määratletud järgmiselt: jaekaubandus, üritustekorraldamine kuni metsatöötlemiseni.
  • nii palju vajadusi. Näiteks kuidas kirikuna tegutseda - linn vajab koristamist, vaesed toitmist, lahutatud inimesed nõustamist, abielluvad paarid konsulteerimist, abordijärgsed sündroomid kohtlemist, teenistused pidamist, palved palumist, koorid laulmist, piiblitunnid ettevalmistamist, noortetöö tegemist, jne, jne. Willow Creek koguduses oli vähemalt mõni aeg tagasi üle 200 erineva tööharu - et vastata selles kogukonnas olevatele reaalsetele vajadustele.
Seega kuidas edasi? Kas valida eelkõige lai ja kõikehaarav profiil olgu siis firmana, indiviidina või kogudusena? Või minna sellele piiritletud ning väga raskeid valikuid nõudvale fokusseerimise rajale ning püüda saavatada suurepärasus konkreetses valdkonnas? Eks siin ole igalühel võimalik oma valik teha.

Minu valik on aga see: