09 July 2007

Kõikvõimas Evan

Eile õhtul käisime abikaasaga üle paari aasta jälle kinos. Viisime oma väikese tütre vanaisa Lindeni juurde hoidmiseks (kes ta viis kohe Selverisse ning seejärel suurele suvepiknikule, kus teda kõik vanatädid põsest näpistama hakkasid, nii et järgmised 40 minutit Emma lihtsalt karjus). Tartu Ekraani kinosaal oli ikka samasugune nagu ma seda mäletasin - lihtsalt popcorni, koka ning kinopiltihinnad olid tõusnud viimasest külaskäigust alates.

Film mida me vaatama läksime, oli Kõikvõimas Evan. Olles näinud filmi eelkäijat Kõikvõimas Bruce, olid me ootused üsnagi kõrged. Samuti olime ennem vaadanud paari reklaamklippi mis tundisid väga naljakad. Lühidalt kokkuvõttes peab ütlema - me ei pettunud kohe üldse ning tegu oli ühe parima filmiga, mida viimasel ajal oleme näinud.

Lühidalt filmi sisust:
Kõikvõimsast Brucest tuttav uudistediktor Evan Baxter on filmi peategelaseks. Temast on saanud kongresmen, kelle loosungiks on "Muuta maailma". Uues kohas sisse elades hakkavad asjad aga vägisi kiiva kiskuma, kui talle ilmutab end Jumal, kes annab talle tõesti reaalselt maailma muutva ülesande - ehitada uus Noa laev, sest tulekul on suur üleujutus! Kuidas lugu edasi läheb, kuidas mõjub isa uus missioon tema perekonnale ning tähtsatele tööasjadele, seda tasub kindlasti vaatama minna.

Muidugi oli eriti huvitav näha, kas ja milline on filmi kristlik sõnum. Pole ju just väga palju neid filme, kus nii otseselt räägitakse Jumalast. Filmi peamiseks sõnumiks oli üldine moraalne sõnum - maailma muutmine toimub ühe heateo haaval. Samas isegi kui jätta kõrvale Noa lugu, oli filmis väga mitmeid huvitavaid ning vägagi sügavaid kristlikke mõtteid. Minu jaoks oli see lugu uskumisest ja usaldamisest, konflikte tekitav erinevus inimese lühikese ning Jumala suure perspektiivi vahel, ja lõppeks lugu Jumala armastusest ning hoolest inimese vastu.

Naerda sai palju. Muidugi oli meiega koos saalis üks seltskond inimesi, kes vahepeal lausa hüsteeriliselt naersid ning üldse kohe vait ei jäänud. Peale filmi lõppu kuulsin päris mitmete inimeste omavahelistest kommentaaridest, et ka neile oli film väga toreda mulje jätnud. Nii et küllap leiab siit vaatamist iga inimene, vaatamata oma usulistele tõekspidamistele ning veendumustele. Ma ise tahaks veel teistki korda vaadata, sest ega minusugune siis kohe ühe korraga kõigest sügavusest aru ei saa.

PS Küll need enne filmi algust näidatavad tulevaste filmide treilerid on alles hästi ja huvitavalt tehtud. Näiteks seekord nägin ma vähemalt 4 tutvustust, mille põhjal ma otsustasin, et tahaks neid filme kindlasti näha.