24 July 2007

Üldine ilmutus Gotlandil

Teoloogid räägivad Jumala üldisest ilmutusest ja Tema erilisest ilmutusest. Viimane on Jeesuses Kristuses avaldunud Jumala tegu ja olemus. Esimene avaldub ajaloos, looduses. Jah, ka looduses.

Olin viimased neli-viis päeva Gotlandil. Jumalast õnnistatud saar -- peaaegu sama ilus nagu Saaremaa. :)) Rootslased armastavad teeveerel lilli. Isegi lillad takjad on ilusad. "Meil siin ei niideta teeveeri. Et oleks ilus vaadata," ütles mu võõrustaja. Suvekodu aknast avanes vaade merele. Jumal on suurepärane kunstnik. Vaade oli igal õhtul uute värvidega: tumepunasest kahvatu hallikaskollaseni, sügavast sinisest roheliseni.

Käisime ka Färö saarel. Väiksem saar suurema saare külje all. Samuti otsisime mererannast fossiile -- kiviks hangunud koralle (!), merekarpe ja mingeid muid mere-elukaid. Kui palju ajastuid on need siin lebanud, ja siis kaljude küljest lainete, tuule ja külma mõjul lahti murdunud? Teadlaste arvates võib nende fossiilide vanust mõõta miljonite aastatega. Ja siis veel viikingite matmispaigad -- paadikujuliselt laotud kivirahnud. Umbes kaheksa tuhat aastat vanad. Kivide hall-must-valge-punakas struktuur. Väikesed taimed meretuultele avatud karjamaadel. Jändrikud männid ja kadakad.

Jumala hingematvalt suurejooneline loometöö. Ikka jätkuv, ikka ilus. Eri-ilmutust rõhutades ei tohi unustada ka üldist ilmutust. Nojah, olen nõus, et Jumala loodust võib ka lihtsalt niisama nautida, ilma et peaks teoloogilist arutelu juurde panema. Aga ehk lugeja suhtub mõistvalt...