27 September 2007

Hi-tech ja jumalateenistus

Paar päeva tagasi ilmus Washington Postis artikkel, mis vaatleb, kuidas tehnoloogia ja jumalateenistus haakuvad. Mõneski USA kirikus saab reaalajas osaleda jumalateenistusel mitmetes asukohtades, kus jutlustajat jälgitakse ekraanilt. Nojah, jutlustaja on ekraanil natuke nagu kinotäht -- eredamates värvides ja suurem kui elusuurus. Valgustus, konverentsi-ekraanid ja hoogne muusika annavad jumalateenistusele traditsioonilisest tunduvalt erineva atmosfääri.

Tehnoloogia kasutamisse jumalateenistusel ettevaatlikult suhtuvad praktikud ja teoloogid toovad välja varjupoole: tehnoloogia muudab inimesed passiivsemaks, rahvas ootab -- silmad ekraanile kinnitatud --, et neile midagi antakse. Nad on tarbijad, mitte osalejad. See aga võib olla hävitav kristlikule spiritualiteedile. Selline jumalateenistus kaldub sarnanema meelelahutusega. Tegelikud inimsuhted, osadus, kannatab. Tehnoloogia võib võtta jumalateenistuse fookuse.

Hi-tech pooldajad aga rõhutavad, et tehnoloogia kasutamine jumalateenistusel muudab selle tänapäevasemaks. Kirikukülalistel pole tunnet, et nad astuvad kirikusse tulles ajas mitukümmend aastat tagasi. See on tugev -- võimas -- sõnum, et Jumala kummardamisel ja usul on midagi pistmist just tänase päeva ja inimeste elutegelikkusega. Oma kontorist tuttava ekraani leian ka kirikust. Järelikult -- kirik kuulub tegelikku ellu, mitte muinsuste hulka. Tehnoloogia võib palju kaasa aidata kristliku sõnumi tõlgendamisel ja selle mõju tähendusrikkamaks muutmisel.

On selge, et ka Eesti kogudustes suureneb tehniliste vahendite osakaal jumalateenistusel. Aga -- vähemasti esialgu -- ei kao kuhugi vajadus ka tegelikult kokku saada ja koos Jumalat teenida: lauludes, palvetes, piibli mõtestamises. Risttee koguduses on kodugrupid. Ja ühist kohvijoomist, pühaõhtusöömaaega või einet koos vestlusega laua ümber kah keegi esialgu veel virtuaalmaailma ei püüa viia.

Mis Risttee kogudusse puutub, siis minu poolt palju jõudu ja suur aitäh meie HI-TECH gurule Craigile ja tema meeskonnale! -- Olen ise "computer ignoramus" ja vaatan alati huvi ja kaasaelamisega, milliseid tehnilisi võimalusi atmosfääri kujundamisel ja sõnumi põhipunktide rõhutamisel meie meeskond oskab kasutada.