15 January 2008

Kiirnuudlid versus hüva praad


Viimaste nädalate jooksul olen enda jaoks avastanud kiirnuudlid. Mulle nad täitsa maitsevad, eriti vürtsised kananuudlid. Kuigi eks nende toiteväärtus tundub olevad küll selline kahtlane. Ei tea kas liialt palju neid süües hakkaks just kolmas silm otsaette punsuma või üks käsi kärbuma, kuid mingid tagajärjed oleks küll tulemas.
Mis teeb kiirnuudlid minu jaoks ahvatlevaks on aga just nende valmistamiseks kuluv aeg ning lihtsus. Vaid keevat vett lisades on sul 1 minuti pärast valmis söödav roog.

Kuid kas pole ka meie Jumalasuhtes tihti samasugune "kiirnuudli" mentaliteet. Meil on probleem, küsimus, segadus. Me ootame, et Jumal lahendaks selle võimalikult kiiresti ja meie jaoks võimalikult lihtsalt ja valutult. Ja eks Jumal oma armust annab ka meile selliseid "kiirnuudli" söömaaegu. Kuid milline on selliste lahendust pikaajaline väärtus meie isiksuse kasvu jaoks?

Kiirnuudlieine vastand on korralik tasakaalustatut mitmekäiguline söömaaeg. Ma ise pole ausaltöeldes üldse mingi kokk (munakook, praekartulid, spagetid on minu arsenal). Kuid aidates oma abikaasat mõnikord söögivalmistamise protsessis võin tunnistada, et selles on küll midagi enamat. Tõsi see on vaeva- ja aeganõudev. Kuid kasvõi see isuäratav lõhn, mis mingi hetk hakkab märku andma valmiva tulemuse kvaliteedist ja headusest on seda vaeva väärt.

Olgu ka meil valmidus Jumalaga oma probleemidest, vaevades ja küsimustest rääkides ning lahendusi oodates võtta seda kui mitmekäigulise eine valmistamist. Vaeva kulutamine, ajaveetmine tasub seda ära, kui su isiksus kasvab sisemises küpsuses läbi selle protsessi. Tulemused kuhu me lõpeks Jumala juhtimisel väljajõuame on hoopis pikaajalisemad ning tähendusrikkamad kui "kiirnuudlieine" lahendused, mille väärtust nende saavutamise kergus vähendab.

Olgu see meile kinnituseks järgmine kord, kui me võitleme taas sama kiusatusega, ikka veel palvetame samade inimeste pärast, otsime selgust kõige segasemates olukordades ning lahendust sealt kus tundub et kõik uksed on suletud.

Ja eks ole Jumala ligiolu hõrk aimdus on väärt rohkem kui ma arvata oskan.