14 January 2008

Thomas Helwys - kes see veel on?

Seisan Amsterdamis Bakkerstraati nurgal. Kunagi oli siin pagaritöökoda. Aasta oli siis 1609. Pagaritöökoda tegi küpsetisi -- osa neist kuivatati, et nad säiliksid kauem - Ida-India Kompanii laevade tarvis, kes Amsterdamist alustasid pikki merereise. Ikka eksootiliste kaupade järgi. Siis polnud veel Maci IPode ega muud sellist eksootikat, mida üle mere hankida. Aga hangiti vürtse, kohvi, teed ja muud niisugust kraami.

Aga see pagaritöökoda oli eriline veel selle poolest, et omanik andis oma äri tagaruume kasutada omalaadi usugrupile. Sellistele, kes julgesid olla teistsugused. Just - omalaadi. Nad ütlesid, et usk ei ole valitsuse asi, vaid igaühe enda südameasi. Aga neile oli tähtis ka kogukond, kuhu nad kuulusid. Individualistid nad ei olnud. Ja ristisid nad ka omamoodi -- rohke veega, vett nad ei kartnud. Ja kes siis Amsterdamis vett kardab! Niisiis - nad ristisid neid, kes oma usku tunnistasid, nõndaviisi, et inimene tevenisti korraks vee alla vajutati. Et siis tõusta veest sümboolse jõuga uuele elule.

Ühesõnaga, umbes nelisada aastat tagasi sündis Amsterdamis Bakkerstraati nurgal maailma esimene baptistikogudus. Väike algus inimõiguste ja usuvabaduse eest seismise teel. Baptistid olid need, kes väitsid, et igaühel on endal õigus usku valida. Ja nelisada aastat tagasi kõlas see sama ennekuulmatult nagu vee alla kastmisega ristimine. Või nagu lennumasinate võimalikkus. Selle Amsterdami -- hiljem Londonis tegutsenud - grupi üheks juhiks oligi Thomas Helwys. Nad julgesid elada tõeks teistsugust vaateviisi.

Seisan seal vihmases-sobuses Amsterdamis ja mõtlen, et vähesed teavad, kes oli Thomas Helwys. Isegi kõik ajaloolased ei tea seda nime. Aga kõik võtavad endastmõistetavalt seda, mille eest ta seisis, mida kuulutas ja mida praktikasse rakendas. Isikuvabaduse, usuvabaduse, südametunnistuse vabaduse ideed. Peavad nii endastmõistetavalks, et ei mõtlegi, millist rolli on mänginud usuvabaduse levikul see omalaadi usugrupp, kes aastal 1609 sai alguse Amsterdamis Bakkerstraati pagaritöökojas.