19 November 2007

Mosaiik-kogudus

Kuskil maailmas on kogudus nimega Mosaiik-kogudus. Ei tea sellest palju, aga nime olen kuulnud. Mulle see nimi meeldib. Tuua kokku erinevaid inimesi, erinevaid rahvusi ja elunägemusi, ja ühendada see kõik uue pildi loomiseks. Erinevad värvid ja varjundid ei välista teineteist, vaid toetavad.

Prahas on Euroopa Baptisti Föderatsiooni peakorter. Selle seinal on ühe inglise koguduse ühispilt. Pilt on huvitav. Koguduseliikmete värvilistest näopiltidest on moodustatud mosaiik, mille vaatlemisel võib ära tunda Kristuse pildi. Nojah, ega kirikul ju Kristuse fotot ei ole :) -- ja ikkagi tunneme ta ära.

Sellise mosaiigi tähendus on meeldejääv. Mitte ainult selles mõttes, et erinevatest inimestest -- erinevatest piltidest -- moodustub kokku uus pilt. Mitte ainult selles mõttes, et usumosaiik on ühendatud Kristuse-keskse fookuse abil. Vaid ka selles mõttes, et mosaiigi suuremat pilti peab vaatama väikeselt distantsilt. Ka tähendab see, et see, millist pilti kogudus kehastab, saab selgeks nii ajaliselt kui ruumililselt distantsilt.

Ei piisa, et kogudus ütleb ise, me oleme Kristuse kuju. Olulisem on see, et need, kes kogudusega aktiivselt seotud ei ole, märkaksid ja sõnastaksid seda. Niisiis -- kuulake inimesi "väljastpoolt". Ja teine asi -- ajaline distants. Küsige, millise mõju jätab meie kogudus aastate pärast. Ärge elage ainult praegusele hetkele.