09 May 2007

Hyde Parki õppetunnid kommunikaatoritele

London, Speakers Corner. Maailma kõige tuntum kõnelejate park. Tuntud ka kui asupaik, kus kogunenud massiliselt inimorkestreid, kes hüüdnud välja tuhandeid protestinoote. Kuulsaks on saanud seal chartistid, suffragetid ja neli aastat tagasi kogunenud sõjavastased.

Selles parginurgas on maailma muutnud Karl Marx, Vladimir Lenin ja George Orwell.

Ise olin Speakers Corneril möödunud pühapäev. Analüüsisin sealseid kommunikaatoreid. Põues põlemas soov: kui saaks kunagi järgmise põlvkonna kommunikaatoritele teha Londonis koolituse, siis viiksin õpipoisid kindlasti just sinna...

Pane kuulaja põlema!
Kui ma sel pealelõunal sinna jalutasin, oli kõnelejate nurgake juba kaugele paista. Kõnnitee oli täis tunglevaid inimesi, pundardes. Nende keskel, meetri jagu kõrgemal, vehklevate kätega kõnelejad. Mõnel on käes vihmavari, teisel piibel, kolmandal araabiakeelne lipp.

Üks pritsis katkiste huulte vahelt sülge, teine pigistas oma sõrmedega juhusliku kuulaja küsimuse puruks. Kolmas vehkis ja käskis rahvapuntral jääda vait.

Nad olid täis tuld! Seistes seal, väikestel redelitel, soost ja nahavärvist olenemata. Ükskõik kui hea või halb oli nende argumentatsioon... nad põlesid oma sõnumis. Silmad leekisid ja hääl kerkis.

"See, kes ei suuda panna tuld oma kõnesse, pangu oma kõne tulle!" ütles Jaan Rummo kunagi. Ja tal oli täiesti õigus...

Me oleme ju kõik kuulnud kõrimulguni kõnelejaid. Kuid, nii harva oleme kogenud kõne põletavat mõju! Olgu see siis Toompeal, lõpuaktusel või kirikukantslis. Sest, kes ei suuda panna tuld kõnesse, ei suuda panna kuulajat põlema.

Sõnum vii teistele!
Põlemapanekus on Speakers Corneri inimesed osavad. Igatahes. Aga mulle tundus... et vot-ühe-asjaga pannakse seal küll pidevalt rappa...

Nad ei viinud oma sõnumit teistele. Nad jätsid selle omasugustele! Selle asemel, et kuulutada maailma lõppu neile, keda nad arvasid seda vajavat kuulda...

...läks seal vaidluseks hoopis isekeskis! Mustad kuulasid musti, islamiusulised oma lipukandjaid ja iraagi-meelsed endi suguvenda.

Unustades ära selle, et reporteri kohuseks on viia uudiseid neile, kes neid veel kuulnud ei ole. Maailma lõppu pole vaja kuulutada neile, kes seda niigi usuvad...

Ometigi tehakse seda nii tihti! Sõnumiga jäädakse oma koduhoovi, köögilauda või siis saunalavale. Aga nii vähe leidub inimesi ja organisatsioone, kes julgevad minna võõraste sekka, ebamugavasse ent ainuvõimalikku tsooni. Viia oma sõnum teistele.

Uuri rohkem Speakers Corneritest