21 May 2007

Top 10: Jutluste podcastid

Aeg on küps postitada Risttee blogi esimine Top 10.

Õhtuti Porschega (pea 2 aastane emane labrador) metsas jalutamas käies on mul kasutada 40min vaikust, mida ma tihti kasutan erinevate jutlustajate kuulamiseks. Ja seda nii professionaalsest huvist - kuidas ise paremaks kommunikaatoriks saada- kui ka vaimulikust vajadusest - kas Jumal tahab mulle midagi öelda.

Järgnevas Top 10 võib leida mitmeid praeguse aja parimatest vaimulikest kommunikaatoritest, mõned väga head teoloogid. Ühtlasi on kõigi koguduste näol tegu teerajajatega ning innovaatoritega 21.sajandi kirikuloos.

10. TheaterChurch - Mark Batterson. Kogudus, mis D.Cs rendib kinosaale ning on tõesti läinud kultuuri keskele kristliku sõnumiga.
9.
Mosaic - Jutlustaja Erwin McManus. Mosiac kogudus L.As on ülimalt loov ja tõeliselt multikultuurne kogudus. Erwin on väga hea jutlustaja, kelle lemmikteemaks on inimeses peituv potentsiaal. Tõeliselt rahutu hing.
8. The Village Church - Jutlustaja Matt Chandler. Dallases asuv kiiresti kasvav emerging kogudus. Väga sarnane Mars Hill kogudusega (nr 9). Salm-salmi haaval Piiblist jutlustamine. Hea ja praktilise sõnumiga jutlustaja, kes koguaeg ütleb "Okey?"
7. Desiring God - John Piper. Üks respekteeritumaid teolooge uue põlvkonna kirikurajajate jaoks (sh Mark Driscoll, Matt Chandler). Tõeline Osvald Tärk.
6. NewSpring - Jutlustaja Perry Nobel. Üks kiireimini kasvav kogudus USAs. Samas ei midagi väga originaalset vaid pigem hea töötavate mudelite kopeerija (North Point, Fellowship). NewSpring on selline maakate kogudus. Samuti on jutlused seal lihtsad, agressiivsed ning in-your-face. Ma ise neid väga kuulata ei suuda.
5. North Point - Jutlustaja Andy Stanley. Paljud peavad parimaks jutlustajaks USAs. Pragmaatiline ning praktiline. Tekitab igas kuulajas tunde, et Andy on tema kõrval istet võtnud ning nad on lihtsalt dialoogis. Iga nädal sõidavad 20,000+ inimest kirikusse et teda kuulata videovahendusel
4. Cornerstone Simi - Jutlustaja Francis Chan. Californias asuv asiaadist koguduserajaja kõneleb siiralt ning väga suure empaatiavõimega. Tema hinge paneb eelkõige helisema rääkimine Jumala armastusest.
3. Mars Hill Bible Church- Jutlustaja Rob Bell. Emergent kogudus.
Väga selgelt orienteeritud ühiskonnas teenimisele ja ebaõigluse vähendamisele. Rob Bell on selgelt kujunenud noorema põlvkonna üheks mõjuvõimsamaks kommunikaatoriks
2. Mars Hill Church - Mark Driscoll. Emerging kogudus Seattles. Kultuuriliselt liberaalne kuid teoloogiliselt fundamentaalne kogudus. Mark on üks uue põlvkonna esiletõusvaid teolooge. Väga piiblipõhine jutlustamine, kus läbitakse Piiblit kas raamatu kaupa või siis salm-salmilt. Pikad (65min) sügavad ning samas praktilised jutlused. Marki kas vihatakse või armastatakse, kolmandat varianti väga ei ole.
1. Risttee kogudus - Missioloogiline, kultuuriliselt liberaalne ning väljapoole suunatud kogudus Tartus. Igatsus: Praktilise piiblikäsitlusega aidata igal ühel reaalselt elada Jeesuse järgijana. Otsusta ise!

Toodud loetelu väljendab minu isiklikke eelistusi. Kindlasti on teil soovitada veel oma lemmikuid või lisada kommentaare juba välja toodud kommunikaatorite-koguduste kohta. Nii et laske aga tulla.

PS Soovitan kasutada podcastide kuulamiseks arvutis iTunes tarkvara, isegi kui sul iPodi ei ole.