13 December 2007

+7 ajaplaneerimise võtet

Kirjutati eile siin "aja teoloogiast". Nõustun, et tegemist on väga tervisliku, abistava ja piibelliku õpetusega. Tooksin välja aga veel seitse mitte nii teoloogilist printsiipi, mida selsamal seminaril "IVA07" konverentsil üliarenenud õpetajaanniga Dave Patty kinkis.

1. Pane lahtritesse -- kui sul vaja saata mitu e-maili või teha mitu telefonikõne, või lugeda palju erinevaid materjale-artikleid... siis lahterda ühetaolised tegevused omavahel kokku! Sest kui sa tegutsed kaootiliselt, suudad sa vähem keskenduda. Kui aga paned tegevused lahtritesse, saates näiteks 5 emaili korraga, säästad tunduvalt aega!

2. Pane ajalimiidid -- kõige kiiremini lõpetame tegevusi, millel on kindlad deadlinid. Pulmad saavad korraldatud, sest on pulmapäev. Matused korraldatud, sest ihul on omad kella-ajad. Kui öelda "ma teen selle nii kiirelt kui võimalik", siis see tegevus kestab alati kauem kui "ma teen selle 5 tunniga valmis!"

3. Korruta tegevusi -- mõned tegevused on sellised, mida saab teha samal ajal kui teisi tegevusi. Näiteks sõites bussiga loe raamat, olles ummikus tee telefonikõnesid.

4. Vali keskkond -- töökeskkond, kus oled, ei sobi igaks tööks. Lärmakas kohas ei saa teha vaikseid asju. Suminas ei saa mõelda visioonist. Samas saab rahvarohketes kohtades teha hästi lobitööd. Vali tegevuste jaoks õigeid keskkondasid. Alati ei pea arvuti ees istuma, alati ei pea kontoris olema.

5. Ütle "ei" -- kulunud tõde. Tahame olla paremad, kui tegelikkuses suudame.

6. Püsi tugevustes -- mida rohkem suudad sa kujundada oma tööd selliseks, nagu on su isikutugevused, seda paremaks sõbraks saad ajaga. Kui allakirjutanu, Märt Saar, peab näiteks tegelema bürokraatlike tegevustega, siis tuleb pikk päev. Kui talle antakse aga ülesanne -- 1) kirjutada blogipostitus või 2) luua midagi uut, siis teeb ta seda kiiremini kui keskmine eestlane.

Varsti on kõik "IVA07" seminari ka dvd peal!
Seda ostes või laenates on võimalik veel saada teada:


kuidas hoolitseda vabatahtlike eest,
kuidas suhelda teisega,
kuidas kujuneda heaks juhiks,
kuidas koguda toetust-toetajaid,
kuidas inimestest saab meeskond!

Sarnasel teemal: "Kuidas olla produktiivsem (+7)"