12 December 2007

Aja teoloogia


Eile lõppes esimene Going UPi ja Risttee poolt korraldatud juhtimiskonverents IVA07. Väga toredad kaks pealelõunat olid. Kuna kõik ettekanded said ka videolindile võetud, siis küllap on varsi võimalik suuremaid ja väiksemaid ivasid DVD pealt vaadata.

Minu jaoks oli kõige tähendusrikkam ettekanne ajast ning selle juhtimisest, mille pidas Dave Patty, Josiah Venture rajaja. Ma tundsin ennast ära Dave loos, kui ta rääkis kuidas 7 aastat tagasi ühel uus aasta õhtul ettepoole vaadates tundis ta ahistust ning nägi aega kui vaenlast, kellega tuleb pidevalt võidelda ning kes võtab sult ära häid ja paremaid võimalusi. See pani teda mõtlema, et nii enam edasi ei saa ning ta peab leidma nö aja teoloogia (st kuidas Jumal aega näeb) ning alles seejärel rajama sellele erinevad aja juhtimise metoodikad.

Aja teoloogia 5 põhiteesi:
1. Aja seatud piirangud on head.
Jumal allutas end 1.Mo 1 ptk vabatahtlikult ajale, kuigi tal oli selle üle täielik kontroll. Järelikult on see hea.
2. Aeg annab asjadele nende kauniduse.
Koguja 3. Tihti topime oma päevad võimalikult asju täis ja mõtleme et nii on hea. Mis kukus siis välja, kui orkester prooviks mängida sümfooniat paari sekundi jooksul? Muusika lahutamatuks osaks on nootide õiged pikkused, pausid. Aeg teeb asjad ilusaks. Vat see on alles vabastav.
3. Jumal on andnud õiged ja valed ajad asjade tegemiseks.
Jeesus kunagi ei öelnud, et tal pole aega (Laatsaruse juurde minnes jäi lausa 4 päeva hiljaks) kuigi tal oli vaid 3,5 aastat teenimiseks.
Jh7:6.
4. Aeg toob minuni need head teod, mis Jumal on seadnud minu jaoks.
Ef 2:10. Kui meie toredad plaanid saavad mõnikord uppiloodud ootamatuste poolt, siis pole need kuidagi üllatuseks Jumala jaoks.
5. Minu ülesanne on kasutada aega targasti
Ef 5:15-17. Planeerimine, mõtlemine, Jumala tahte otsimine - kõik see on vajalik ning minu osa.

Kuidas on sinul lood ajaga - on ta sinu vaenlane? Või teeb ta hoopis asjad kauniks sinus ja sinu läbi?