30 October 2007

Ajalugu tuleb vastu tulevikust

Miks on ajalugu tähtis? See aitab meil mõista, kus me oleme oma teekonnal praegu, ja millised võimalused on meil suunavalikuks tulevikus. See puudutab üksikinimese elu, aga ka ühiskonna ja kiriku elu. Minevik tuleb meile vastu tulevikust. Sellepärast uuritakse oma perelugu, organisatsioonid uurivad oma arenguteed, kirikud kirjutavad oma ajalugu.

Kogudus peab teadvustama oma minevikku. Kes ja millise mõjuga aitasid kaasa koguduse rajamisel ja arengul? Kuidas mõisteti piiblit ja rakendati usuelus? Kuidas lahendati kitsaskohti? Millied muutused on koguduse elus, juhtimises ja jumalateenistuses aset leidnud?

See kõik ei ole ainult akadeemilise ajaloouurimise huvi, vaid väga vajalik koguduse enesemõistmise jaoks ja tema arusaamisel, kuidas Jumal toimib koguduse ja üksikkristlase elus.

Sellepärast -- koguduste materjalide kogud, protokolliraamatud, kirjavahetus ja kroonikad on osa vaimulikust elust. Osa püüdest mõista ennast ja Jumala tööd.

Niisiis, eelneva valgel, mõned praktilised märkused kristlikust vaatenurgast.

Esiteks, kirjutage, salvestage ja koguge materjale koguduste ja vaimulike juhtide elusündmuste kohta. See on väga oluline! Kui kogudusel pole oma arhiivi või kroonikaraamatut, siis on aeg see rajada.

Teiseks, koguduse või kristliku kiriku ajalooga tutvumine teeb meid alandlikumaks. Me näeme viltuminekuid, kordaminekuid ja korrigeerimise võimalusi. Ja õpime lugupidavalt kuulama varem elanud vendi ja õdesid. Ajaloo tundmaõppimine on sel moel mõistetuna osa spiritualiteedist, pühitsusprotsessist.

Kolmandaks, Risttee koguduses algab novembri lõpus jutlusteseeria traditsiooni tähtsusest, aga ka muutumisest. Kas traditsioon kammitseb alati? Või vahest annab kindlustunnet? Jälgi Risttee reklaami jutluseseeria kohta.

Neljandaks, usuteaduslikus seminaris toimuns väga huvitav koolitus koguduse traditsiooni ja selle tõlgendamise tähtsuse kohta. Järgmine koolitus, 3. novembril, räägib aga piibli tõlgendamise võimalustest. Vaata seminari kodulehte www.kus.tartu.ee