16 October 2007

Olla püha või postmodernne?

Räägitakse palju postmodernsusest. Et ajad on muutunud, et nüüd tuleb jälle ümber kohaneda...

1. Aga ükskord läks üks mees, kelle ema oli iisraellane ja isa egiptlane ühe iisraellasega vaidlema. No oli selline, ilmselt pisut rassistlik vaidlus. Sest üks hetk oli see nii tuline, et see iisraeli-egiptlane ei osanud muud teha, kui iisraellase jumalat needa.
Kes 3. Moosest on lugenud, teab, et mees visati seepeale kividega surnuks. Jumal pidas seda hullemaks kuriteoks kui näiteks looma vigastamist või teise mehe tapmist. Mees oli rikkunud kõige pühamat nime.

2. Aastaid hiljem tuli Taavet oma meestega seaduselaegast toomast. See oli asi, mis kõige otsesemas mõttes tähendas Jumala ligiolekut. Juhtus aga nii, et laegas hakkas kanderaami pealt maha libisema. Kohe tormas üks mees seda appi kinni hoidma.
Aga pühadus oli nii suur, et mees suri. Ja Taavet sai pahaseks Jumala peale. Aga midagi polnud parata, Jumal lihtsalt oli püha.

3. Möödus veel mitu ajastut. Kristus oli tulnud ja läinud, jätnud selja taha apostlid, kes kogudusi hakkasid rajama. Üks suurejoonelistest plaanidest oli koguda kokku kõigi usklike vara, et sellega kõigi eest paremini hoolitseda. Oli aga üks abielupaar, kes säästis pisku endale... Aga et tuli välja, et nad sellega valetasid mitte kogudusele vaid Pühale Vaimule, siis nad surid. Ilma erilise kommentaari või diskussioonita.

Ja sa küsid, kuidas see puutub tänasesse, postmodernsesse, päeva?

Kalifornias, Cornerstonesimi koguduse (seesama, kus on Francis Chan) vanematekogu liige rääkis ühe loo oma tuttavast, sel suvel. Et oli korralik pereisa, mitme lapse ja hea naisega. Siis ta aga äkki suri, voodis.
Ja tuli välja, et see voodi oli mehe armukese voodi. Ja seal ta ööpealt surigi.

Sarnane juhtum oli Vaasas. Seal, kus mina sel suvel töötasin. Ühel noortepastoril, kel vanust ligi 30, oli abikaasa ja kaks last. Siis ses vennas midagi aga juhtus, ja ta hakkas käima teismelise ülistusjuhiga teisest kogudusest. Aegamisi eraldus ta oma perekonnast ja hakkas tüdrukuga koos elama.
Ei läinud palju aega mööda, kui ta talvel, koos sõbra Patrickuga jää peal saanitas. Mõlemad kukkusid jääauku, sõber tuli veest välja ja jäi ellu, tema aga jääauku sisse ja suri.

Võid öelda, et see postitus oli modernselt pikk ja üksluine. Mina aga ütlen, et Jumal on püha ja pühaduserikkujaid ootab surm. Ole sa mis sajandis tahad.