18 October 2007

Ajuvabad seadused


Küllap oleme kõik sattunud lugema või kuulama tobedaid seaduseid, mis on aegade hämarusest kusagil kehtima jäänud. Näiteks:
- Kalifornias on lähemal kui 500m kõrtsile, kirikule või koolile keelatud loomi paaritada
- Ohios ei tohi kedagi pühapäeval või 4.juulil arreteerida ja samuti on seal keelatud rohkem kui 5 naisterahval ühes ja samas majas elada.
- Texases ei tohi sõita autoga, millel puuduvad kojamehed. Esiklaasi ei pea olema, kuid kojamehed peavad.
Jne, jne

Nagu ka nendes näidetes, on enamus sellistest seadustest muidugi pärit USAst. Kuni viimase ajani pole mul olnud isiklikku kokkupuudet väga tobedate seadustega, kuid kõik muutus paari viimase nädala jooksul.

Mu abikaasal Annal on lisaks Eesti kodakondsusele ka USA oma. Kui meil sündis tütar Emma, siis loomuliku sammuna soovisime ka temale saada USA kodakondust (nö igaksjuhuks, võta sa kinni mis tähtsus on kodakondsusel kui sellisel paarikümne aasta pärast meie üha enam globaliseeruvas maailmas). Läksime USA saatkonda ning öeldi et pole probleemi, täitke paberid, Emma oli USA kodanik oma sünnihetkest saadiks. Lihtsalt vormistamise küsimus.
Järgmine nädal saime kõne saatkonnast, et asi pole ikka nii lihtne. Nimelt on olemas USA kodanikuseaduse järgmine punkt:
Kui USA kodanik (Anna) elab välismaal ning on abielus muulasega (minuga) ja neil sünnib laps (Emma) siis selleks et laps saaks kodakondsuse, peab ema elama oma elust 5 aastat USAs, millest 2 aastat peale 14a. vanust.

Kui laps sünnib väljaspool abielu, siis piisab sellest, kui USA kodakondsusega ema on oma elust vaid ühe aasta elanud USAs (ja seda ükskõik kuna oma elus).

Kuna Anna on peale 14a vanust elanud USAs alla kahe aasta, siis korraga me enam ei teagi mis saab Emma kodakondsusest. Ainukesed õppetunnid, mis mina sellest loost seni olen õppinud on:
- kui oled ameeriklane, siis tasub lapsi sünnitada väljaspool abielu
- mida rohkem sa ametlikke pabereid täites valetad, seda parem

Ja mõlemad õppetunnid on mulle moraalselt vastuvõetamatud.

Aga tobedad seadused kahjuks eksisteerivad... Peaasi et me ise neid juurde ei looks