03 October 2007

Edukuse saladus

Lugesin huvitavast uurimusest. Uuriti ühe firma töötajaid, kellel olid samasugused eeldused, haridus, töötingimused. Osa neist olid edukamad kui teised. Osa oskas ennast paremini väljendada. Nad olid loovamad. Nad tulid välja uute ettepanekutega, põhjendasid oma arvamust paremini kui teised. See seltskond moodustas uuritavatest umbes kolm protsenti.

Uurimise käigus selgus, et need kolm protsenti... jah, usu või ära usu -- pidasid päevikut! Nad kirjutasid sinna mõtteid iseenda jaoks, sõnastasid oma tundeid ja seisukohti. Analüüsisid sündmusi. Nad andsid ruumi mõttele kui loovale jõule.

Ma ei taha öelda, et päevikupidamine on ainus salanipp olla mõjutaja. Aga see, kes tahab midagi silmapaistvat korda saata, ei tohiks kunagi alahinnata isiksuse jõudu. Tahad olla edukas -- heas mõttes, mitte mingis karjeristlikus võtmes --, siis tee midagi selleks, et oleksid küpsem inimene. Ega see väga raske ei ole ju -- ainult aeganõudev. Võtab umbes inimese eluaja või nii... Vaat niisugune asi tuli sellest uurimusest välja.